Русенска джаз-легенда стана на 75! Честито!

0
453
Барабанистът Илко Петров

Един от най-известните русенски джаз музиканти, барабанистът Илко Петров, който е сред основателите на пърпвия в България национален джаз фестивал, днес става на 75.

Името на Илко Петров, заедно с това на покойните вече Петър Петров-Парчето и Стайко Стайков се среща във всички русенски джазформации от средата на 70-те до края на миналия 20-и век, създали среда и необходимост от създаването на най-авторитетния национален джаз фестивал у нас. Заедно с Петьо Парчето е в основата на всички събития, свързани с джаза в Русе. Той е и сред музикантите, записали като „Септет Русе“ единствената плоча на русенски джаз изпълнители. Останалите са Петъп Петров-Парчето, Борис Русев, Иван Куртев, Стайко Стайков, Пламен Харизанов и Пламен Николов. Участвал е на всички национални джаз срещи, във Festival Internacional Cervantino– Мексико, на „Джаз джамбуре“ – Варшава, фестивала в Дебрецен – Унгария, Jazz Yatra в Индия и много други.

Интересен факт от творческата му биография е, че се среща с барабаните едва като студент в Русенския университет, тогава ВИМЕСС. Преди това е свирил на цигулка и виола. С джаза се среща в Студенския културен клуб, където ръководител на студентския оркестър е друго голямо име в русенския джаз – саксофонистът Борис Русев. Започва да изучава ударните инструменти, при което им се отдава напълно – до ден днешен.

Както мнозина българи, в началото на 90-те години на миналия век Илко заминава за Германия, където, заедно със съпругата си Ели, живее и до днес. Дъщеря му Мирела е проспериращ млад пианист, синът му се занимава с бизнес. За приноса си към развитието и популяризирането на русенския джаз преди няколко години беше избран за „Посланик на Русе“ по света.

Честит юбилей, Илко!