Русенският автомобил с водородна клетка пети на изпитанието в Турция

0
35
водородна клетка

Задвижваният с водородна клетка автомобил, разработен в Русенския университет, зае пето място в изпитанието Shell Eco-marathon Challenger Event, което се проведе в Турция, научи ТВН.

В него отборите, заявили участие за първи път, тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание. Благодарение на успешното си представяне той получи право на участие в основната надпревара – Shell Eco-marathon Европа през 2018 г. Това ще бъде вторият екип на русенското висше училище, което придобива право на участие в състезанието за „автомобили на бъдешето“.

Русенският тим, който участва категорията Градски тип автомобили, задвижвани от водородна клетка, получи и наградата за дизайн на автомобила.

Както ТВН вече съобщи, отборът на РУ „Ангел Кънчев“ е съставен от близо 40 души от различни специалности към четири факултета на Русенския университет, сред които Технология и управление на транспорта, Телекомуникации, Промишлен дизайн и др. Автомобилът носи името HydRU – съкращение от първите букви на горивото на автомобила на английски и името на университета. Управлението му е разделено на две части – кормилната уредба е изцяло механична, чрез лостова система се извършва завиване с предните колела на автомобила. Задвижването се извършва по електронен път посредством потенциометри и контролери, които регулират количеството ток, което достига до електродвигателите.

„Това, което беше най-ценно за нас, бе възможността да тестваме и проверим дали нашата разработка е на достатъчно високо ниво, за да ни осигури участие в същинското състезание Shell Eco-marathon Европа. Радвам се, че се справихме добре, а за догодина ще сме на още по-добро ниво в подготовката“, споделя Иван Белоев, мениджър на втория отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“.