Русенският университет – с филиал и във Видин

0
17
Проф. Велизара Пенчева

С нов филиал във Видин завършва 2016-та Русенският университет, съобщиха от ръководството на висшето училище.

Това съобщи на среша с журналисти ректорът на университета проф. Велизара Пенчева. Очаква се през следващата година акредитация да получи и стане филиал на русенското висше училище и Тараклийския университет „Григорий Цамблак“ в Молдова.

Така в трудните времена, в които много ВУЗ-ове свиват дейността си, Русенският вече има три филиала, заедно с тези в Силистра и Разград. Във Видин проявяват интерес основно към инженерните специалности. Според Велизара Павлова изминалата 2016 година не е била никак лесна.

„Годината не беше лека, но Русенският университет работи добре“, подчерта проф. Пенчева. Тя посочи, че от две години има сериозни промени в системата за висше образование, свързани с финансирането и с броя на студентите. Отделен фактор е и силната конкуренция между висшите училища.

“Не е лесно на всички университети. Шест години базовата субсидия за един студент е константа – 693 лева”, обясни Пенчева. Тя допълни, че основен приоритет през тази година е било утвърждаването на висшето училище в Русе като двигател за развитието на Дунавското пространство. Заместник-ректорът Юлияна Попова поздрави медиите със стихотворение по случай идващите празници.