Русенско грозде става двойно по-едро в Мароко

0

Това каза изпълняващият длъжността директор на института Галина Дякова по повод празника на лозарите и винарите Свети Трифон Зарезан. В ритуала по зарязването на лозята в района на института се включиха заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева и заместник-областният управител на Русе Станимир Станчев.
По думите на г-жа Дякова, причина за по-добрата реколта от българските сортове в Мароко, където има е има засадени големи лозови масиви с родния сорт е, че там периодът на вегетация е значително по-дълъг и зърната стават почти два пъти по-едри, отколкото в България.
„Велика“ и „Сияна“ са най-търсените сортове, получени в Института, каза още г-жа Дякова. Те с много едро тъмносиньо зърно, почти с размерите на синя слива, и са създадени от кръстосването на сортовете „Болгар“ и „Алфонс Лавале“. Последните два сорта в института са били регистрирани през 2012 година. Това са „Зорница“ и „Тангра“, които са безсеменни и едри. Единият е тъмночервен, а другият – черен, и заедно със сорта „Ряхово“ също се сред търсените на пазара. До две години се очакват да бъдат регистрирани и два нови сорта – бели винени мискетови. Те ще са подходящи за екологично лозарство, тъй като са устойчиви и няма да се нуждаят от пръскане за болести, каза г-жа Дякова.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук