Русенско ноу-хау: Валидаторите не работят, носете касова бележка

Автор:
16 апр. , 2018   Video

Ако имате карта за обществения транспорт в Русе, но се качите в автобус на частен превозвач, валидаторът в който не работи, трябва да представите касова бележка за закупената карта.

За тази скандална практика сигнализираха в ТВН възмутени русенци. По думите им, при неработещ валидатор всички частни превозвачи вече изискват касова бележка за закупената карта за пътуване в градския транспорт, което според тях не е редно.

Бележките са разлепени в частните автобуси от началото на месеца. От написаното върху тях става ясно, че при неработещ валидатор, пътникът трябва да представи касова бележка за абонаментната си карта за пътуване. В противен случай, „пътникът ще се счита за нередовен и ще бъде таксуван с 1 лев“.

„За мен това не е издържано като документ. Това, че не работят устройствата им, не е проблем на редовния пътник, а на Общината, на фирмата, която обслужва транспорта и е редно да се обърнат към хората, които поддържат тези устройства. На какво основание задължават пътника!?“, каза Светла Кърчева.

От коментарите в социалните мрежи става ясно, че вече има и хора, които са били принудени да платят по новата схема. Преди дни подобен случай е имало в линия №16. „Шофьорът на линията направи луд скандал, спря автобуса и рече: “Слизай!”. Разбира се, че не слязох, даже и след като спря автобуса малко след спирка. Почакахме си дружно, като през цялото време спорехме“, пише мъж в социална мрежа. Пак там, жена допълва следното: „Защо трябва да мъкна ненужни хартийки, за да доказвам нещо на някого? И пак не намирам логика в действията на въпросната фирма“.

По думите на хората това е незаконно и унизително за тях, а и превозвачът буквално си измивал ръцете заради неработещите валидатори. Според Светла Кърчева, всеки може да намери касова бележка, която да представи и да пътува гратис. На фона на новите правила, въведени от превозвачите, продължават да не се изпълняват курсове на линии, особено към по-отдалечените квартали на Русе.

Това принуждава хората да се обединяват помежду си и да си хващат такси, за да се приберат до домовете си. Потърсени за коментар, от фирмата превозвач заявиха, че вината за неработещите валидатори не е тяхна, а представянето на касова бележка бил единственият начин да разберат за коя линия е издадена картата.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.