Русенци и гостите на града

Русенци и гостите на града с най-голям интерес към Екомузея

Автор:
10 ян. , 2018  

През изминалата 2017 г. русенци и гостите на града са проявили най-голям интерес към експозициите в Екомузея с аквариум.

Това става ясно от отчета на Регионалния исторически музей в Русе. През 2017 г. Екомузеят е бил посетен от 17 852 човека. Най-голям е делът на учениците от 1 до 12 клас (над 7 000) и на индивидуалните посетители – 5 204 човека.

Светлинен феноменПо традиция на второ място по посещаемост се нарежда Археологически резерват „Ивановски скални църкви“. Обектът, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е приел 14 431 туристи. Чуждестранните гости са предимно от Япония, Германия, Румъния, Великобритания и идват основно като организирани групи. Сред лидерите по посещаемост са още Археологически резерват „Средновековен град Червен“ и Исторически музей. Висок е броят на туристите в обекти като Пантеон на възрожденците, Музей на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) и Римска крепост „Сексагинта Приста“. Над 33% от всички посетители на обектите на Регионален исторически музей – Русе са ученици и студенти.

Общият брой на туристите през 2017 г. е 72 170 човека. Това е с почти 8% по-малко в сравнение с предходната 2016 г. След високия бум на посетители при откриването на новите музейни експозиции Къща музей „Баба Тонка“ и Екомузей с аквариум, отчетените стойности се завръщат към обичайните. Занижените цифри в посещаемостта се дължат също на по-малкият брой туристи, пристигнали с туроператорски фирми, както и на провежданите през активните месеци от годината ремонтни дейности в близост до няколко музейни обекти.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.