Рязка промяна на времето

Рязка промяна на времето, идват бурни ветрове и интензивни валежи

Автор:
10 февр. , 2018  

За рязка промяна на времето, бурни ветрове и интензивни валежи предупреждават синоптиците от Института по метеорология и хидрология към БАН.

Прогнозата на метеоролозите е, че в нощта на събота срещу неделя в Западна и Североизточна България и във високопланинските райони дъждът ще преминава в сняг. Възможни са виелици и снегонавявания от бурен североизточен вятър, съобщи Агенция “Пътна инфраструктура”.

Причината е голям циклон, който ще премине през Балканите. Ще има валежи, силен вятър и виелици.

Лошото време ще премине през цялата страна, а най-засегнати се очаква да бъдат и някои от районите, които още се съвземат от бурните ветрове преди седмица.

„Ще духа силен североизточен вятър, ще има условия за снежни виелици и навявания. Същото нещо ще  го има и в Централна и Източна Стара планина, Родопската област, където все още снеговалежът ще е по-интензивен”, обясни Христо Христов, дежурен синоптик в НИМХ към БАН.

Заради очакваните метеорологични явления от полицията съветват да избягваме пътуванията.

Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание и да спазват указанията на “Пътна полиция”. Агенцията напомня, че блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания, ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете имате ли достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета. Носете лекарства и термос с чай, съветват от „Пътна полиция“.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.