С тържествено шествие и концерт отбелязваме 24 май

0
31
шествие, концерт

С тържествено шествие и концерт в Русе ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Това съобщиха от общинската администрация.

Началото ще бъде поставено в 10:30 ч. с шествие по главната улица на града, по която ще преминат ученици от русенските училища и деца от детски градини, водени от мажоретен състав „Екстрийм“ към Общински младежки дом и от Общински духов оркестър.

Двата лъча ще тръгнат от СУ „Христо Ботев“ ПГДВА „Йосиф Вондрак“ по посока пл. „Свобода“, където ще се проведе Празничен концерт, чието начало ще дадат ДХ „Дунавски вълни“ при ОбДЦКИ и хор „Св. Георги Победоносец“ при ОМД. Ще има изпълнения на ученици от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Васил Априлов“, ОУ „Отец Паисий“, СУ „Възраждане“, ПГИУ „Елиас Канети“, ОУ „Никола Обретенов“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, СУ „Васил Левски“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Алеко Константинов“; Мирела и Пресияна Димитрови; Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“.

От 12:30 ч., в Доходно здание, ще се състои празничен концерт-спектакъл и Тържествена церемония за връчване на наградите „Русе“, „Студент на годината“ и „Млад творец“ 2017. На церемонията кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов и председателят на Общински съвет – Русе чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев ще връчат ежегодните Награди „Русе“ за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината“. За първи път ще бъде връчена и новоучредената награда „Млад творец“ в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови.

Номинациите са „Образование и наука“ (За предучилищно и начално образование; За основно и средно образование; За образователна институция или учителски екип; За учителски екип от основни, средни общообразователни училища и професионални гимназии; Образователна институция, преподавателски или научен екип; Висше образование и наука; Цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното, средното и висшето образование; Цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и науката); „Студент на годината“; новоучредената от тази година награда „Млад творец“; „Изкуство и култура“ (Сценични изкуства; Изобразително изкуство; Творчески екип или културна организация; Цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата).

В концертната програма ще вземат участие Общински духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев, Вокална група „Приста“ при ОМД с ръководител Доротея Бальовска, Формация за модерен балет „Мираж“ при ОбДЦКИ с ръководител Наталия Томова, певците Габриела Йорданова, Кристиян Цонев и Благовеста Димитрова – възпитаничка на студиото за поп и джаз пеене „Икономов“, Балетът на Държавна опера – Русе с ръководител Мариана Захариева, Мира Миленова и Клубът по спортни танци „Настроение“ с ръководители Елена и Иван Деспотови.