С впечатляваща церемония

С впечатляваща церемония ПьонгЧан предаде щафетата на Пекин

Автор:
25 февр. , 2018  

С впечатляваща церемония бе сложен официално край на 23-тите Зимни олимпийски игри в корейския град ПьонгЧанг.

Продължилото повече от 2 часа невероятно шоу премина под знака на приятелството, хармонията и мира. Арената във форма на петоъгълник с пет трибуни посрещна 92-те делегации, които участваха в парада на спортистите в Закриването на Игрите. Този път знаменосец на България бе ски-бегачът Йордан Чучуганов.

Кметът на ПьонгЧанг официално предаде щафетата на своя колега от китайската столица Пекин, където ще се проведе следващата зимна Олимпиада през 2022 година. Пекин ще стане първият град, който ще е домакин и на зимна и на лятна Олимпиада, след като прие Игрите през 2008 година.

Не мина и без невероятните визуални ефекти, с които организаторите за пореден път демонстрираха силата на съвременните технологии. За зрелището на церемонията допринесоха още изпълненията на популярната к-поп група ЕХО, както и това на корейската поп и рап изпълнителка Си Ел.

„В продължение на изминалите 17 дни ние преживяхме олимпийски игри, опиращи се на традицията, но и показващи ни пътя към бъдещето. Те доказаха думите на нашия основател Пиер дьо Кубертен, че Олимпийските игри са почит към миналото, но и акт на вяра в бъдещето“, заяви в тържествената си реч президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

През 16-те състезателни дни на Олимпиадата в ПьонгЧанг взеха участие общо 2952 спортисти от 92 страни, които се бореха за разпределението на 102 комплекта отличия в 15 вида спорт. В крайното класиране по медали Норвегия завърши на първото място, изпреварвайки в последния ден Германия. „Викингите“ завоюваха рекордните 39 медала на Зимни олимпийски игри, от които 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови. Германия остана на второ място с 31 медала – 14 златни, 10 сребърни и 7 бронзови. Трети се наредиха канадците с 29 отличия – 11 златни, 8 сребърни и 10 бронзови. Общо 30 страни спечелиха медали в ПьонгЧанг, като за съжаление България не бе сред тях. Най-доброто класиране за български състезател на Игрите бе шестото място на Сани Жекова във финала на сноубордкроса.Comments are closed.