Събор събира хърцои от цяла България в село Кацелово

0
45
село Кацелово

Традиционният събор на хърцоите в русенското село Кацелово ще се проведе на 11 август. Това съобщиха организаторите на тържествата от Община Две Могили и инициативна група от Кацелово.

Организаторите очакват повече от 20 фолклорни, певчески и танцови формации, както и много индивидуални изпълнители от уникалната хърцойска общност.

Официалното откриване е от 10.30 часа тази събота в читалището. Водосвет ще отслужи митрополит Наум.

Във фестивала участват само представители на етнографската група – непрофесионални певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи. Целите на събитието са да се съхрани и популяризира уникалността на хърцойския фолклор и да се стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични хърцойски обичаи, песни, свирни и игри.

Етнографската група населява района от Лом до Добруджа, но основно е съсредоточена в Русенска област. Хърцоите са хора от полето, затова ги наричат още полянци. Техни съседи са балканджиите, населяващи Стара планина на изток от Искърския пролом, шопите, живеещи на запад и добруджанците – на изток. Една от техните субгрупи се явяват капанците.