САЩ удариха Сирия!

0
25
удар по Сирия

Съединените американски щати нанесе тази сутрин въздушен удар по Сирия, предадоха световните агенции. Целта е летището, откъдето се предполагаше, че сирийската армия е предприела химическата атака в провинцията във вторник.

Нападението е по нареждане на президента Доналд Тръмп и е първото открито нападение срещу режима на сирийския президент Башар Асад.

Атаката е станала около 4 часа сутринта. Бойни кораби на САЩ в Средиземно море са изстреляни 59 летящи ракети „Томахоук” към сирийската провинция Хомс по правителствени цели, потвърди официален източник от администрацията на Вашингтон.

Сред поразените мишени е военната база, откъдето във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака, в която загинаха над 100 души.

Ракетите са насочени срещу самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари, съобщиха от Пентагона.

Президентът Тръмп призова „всички цивилизовани страни” да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия.

По думите му атаката срещу базата е „жизнено важна за националните интереси на САЩ”. Тръмп добави, че докато неговата страна отстоява справедливостта, мирът и хармонията ще надделяват”.

Пентагонът твърди, че руските военни са били информирана за ракетните удари по летището в Сирия, предаде ТАСС. В същото време Си Ен Ен съобщи, че за нареждането на Тръмп за удара са били информирани редица страни, но Русия не е била сред тях. След нанесения наказателен ракетен удар на САЩ по военновъздушна база на правителствените войски на Сирия, обединената опозиция на президента Башар Асад приветства действията на САЩ и поиска ударите да продължат.

Сирийската телевизия определи атаката като „агресия с голям брой ракети”.