Съвместно реализирани ученически и студентски идеи на младежкото ЕКСПО в Русе

0
6
Съвместно реализирани

Съвместно реализирани ученически и студентски идеи бяха представени на Второто иновативно младежко ЕКСПО в Русенския университет.

Пред Канев център бяха показани двата болида, с които Русенският университет ще участва в състезанието за енергийноефективни автомобили Shell eco-marathon.

Футуристични облекла с вградени LED светлини представи Гимназията по облекло „Недка Иван Лазарова“. Сред експонатите се отличаваха моделите от серията „Космос“, чиито материи бяха с имплантирано в тъканите осветление и наподобяваха нощно небе.

Младежкият колектив „Адванс“, съставен от ученици в Английската гимназия показа своя идея за предпазване на пешеходците, пресичащи необезопасени пешеходни пътеки. Устройството има сензор, който засича приближаващия към пътеката човек и подава сигнал на идващия шофьор на автомобил. Водачът на превозното средство спира, а пешеходецът има достатъчно време да стигне до другия тротоар. Практическата реализация на устройството става факт със съдействието на студенти и преподаватели от катедра „Електроника“ на Русенския университет.

Екипът на университетския клуб по роботика показа дрон, който с подвижна „ръка“ събира отпадъци от труднодостъпни места. Математическата гимназия участва в ЕКСПО-то с няколко ученически отбора. Част от тях демонстрираха функциите на създадените от тях лего роботи. Една от разработките на младите математици е насочена към хора със зрителни увреждания и представлява светещ бял бастун. Целта му е както да подпомага придвижването на незрящия, така и да предупреждава останалите участници в движението.

Клубът „MicroBio Art“ на Филиал Разград представи пред публика най-новите си картини, рисувани с посявки на микроби, а студенти от Филиал Силистра демонстрираха иновативни дидактически модели и електронни образователни ресурси.