„Сексагинта Приста“ №1 сред туристическите обекти в Русе

0
50
62 обекта

Римска крепост „Сексагинта Приста“ бележи постоянен ръст на туристите и вече е №1 сред туристическите обекти в Русе.

През последните два месеца откритата музейна експозиция изпреварва по посещаемост къщите музеи „Баба Тонка“, „Захари Стоянов“ и Музей на градския бит /Къщата на Калиопа/, които традиционно се радват на засилен интерес от страна на гостите на Регионален исторически музей – Русе. През месец септември през „Сексагинта Приста“ са преминали 1108 човека, с което крепостта се нарежда и пред Историческия музей, който за същия период отчита 1023 души. През октомври, по брой посетители, единствената експозиция на открито в Русе изпреварва също Пантеона на възрожденците, който е един от предпочитаните обекти.

Запазва се тенденцията „Сексагинта Приста“ да привлича все по-голям брой чужденци. За месец септември те са 288, а за октомври – 118. Голяма част от тях идват като индивидуални посетители. Това са предимно студенти, работещи и пенсионери от страни като Румъния, Германия, Канада, Англия, Полша, Русия, Китай. Организираните групи от чужденци идват от САЩ, Германия, Швейцария, Румъния. При българските туристи се наблюдава ръст на учениците и студентите, дошли да разгледат римската крепост – това е тенденция, която се наблюдава през последните няколко години. Младите хора идват предимно с учебна и познавателна цел.

Причините за увеличаване на посещаемостта на „Сексагинта Приста“ са свързани основно с успешния мениджмънт и доброто промотиране на обекта, а за увеличаващия се брой чуждестранни туристи значение имат и големият брой пасажерски кораби, които акостират на русенския кей.