Шестокласник стана световен шампион по шахмат

0
36

Шестокласникът от основно училище „Христо Ботев“ в Добрич – Момчил Петков, стана световен шампион по класически шахмат сред 13-годишните момчета на Световните ученически първенства в Албания. Момчил е трикратен шампион на България до 12 години. Сребърен медалист от европейския шампионат в Румъния през 2017 г.

Участие в надпреварата взеха общо 387 млади състезатели от 40 държави, разпределени в 6 възрастови групи. В конкуренцията на 37 участници Момчил постигна 5 победи и 4 равенства и финишира със 7 точки. Същия актив събра и представителят на Турция Кан Долгун, но Момчил го победи в личната среща и бе обявен за световен шампион. Дни преди надпреварата, малкият талант беше опериран от апандисит, но това не му попречи на изявата.

Момчил споделя, че най-трудните му партии са били срещу съперниците от Русия и Азербайджан, които приключват с реми. Малкият шампион се учи от всяка партия, защото има голяма мечта.

„Научих, че понякога трябва да се реагира по-бързо на някои ходове, защото ако човек играе прекалено бавно, може да изпадне в цайтнот. Най-силният, срещу когото искам да се изправя след време е настоящият световен шампион Магнус Карлсен“, каза младият шампион.

Успехите му идват с много труд под ръководството на неговия треньор Тодор Тодоров, който е и президент на Шахматен клуб “Енергия 21” в Добрич. Двамата са заедно от 7 години и за този период Момчил има повече от 50 медала. С последната си титла момчето получава и званието “Майстор на ФИДЕ (Международната федерация по шахмат)”.