Силистренските ученици с най-ниски резултати от матурата по БЕЛ

0
15
Няма да има два модула на изпита след седми клас

От няколко години учениците от Силистра са на последните места по оценките от матурите по български език, сочи статистиката. Увеличават се двойките, намаляват и средните оценки. Специалистите изтъкват, че сред причините са както недостатъчното говорене на децата у дома, липсата на интерес към четенето, модерните технологии, и фактът, че една трета от учениците в региона имат за майчин различен от официалния за страната език.

За да се повишат резултатите от зрелостните изпити по български език и литература, а и по останалите предмети, ресурсите в образованието трябва да бъдат съсредоточени в предучилищната възраст. Тази теза е оформена от филолози преди десетилетия и е валидна и днес.

Различен от българския майчин език имат една голяма част от учениците в региона, но владеенето на българския език обаче е проблем не само за децата-билингви.

„Проблемът е с телефоните, които отнемат вниманието, съсредоточаването и липсата на търпение. Това се отразява в усвояването на знанията, в работата – нечетенето на текст, недостатъчно говорене и общуване…това създава после проблеми и при нас“, казва Гинка Миланова, преподавател по български език ПМГ „Св. Климент Охридски“.

А  изводът е, че за да имат тазгодишните зрелостници успешна реализация в избраната от тях посока, то те ще трябва да покажат, че владеят много добре родния си език.