„Син кит“

„Син кит“ взел живота на 17-годишен ученик от Русе?

Автор:
12 мар. , 2018  

Поредна черна вест разтърси Русе – 17-годишен ученик се застрелял с ловна пушка. Като една от основните версии за причина за самоубийството криминалистите разглеждат играта „Син кит“.

Новината се разнесе първо във Фейсбук. От полицията в Русе потвърдиха инцидента с уточнението, че криминалистите продължават да работят по него.

Трагичният инцидент станал навръх националния празник  3 март. Подробности около него не съобщават. Тялото на младежа, ученик в 11 клас в Професионалната гимназия по електроника и електротехника “Апостол Арнаудов”, било открито от близките му в семейния апартамент.

Според коментари в затворена фейсбук група, тийнейджърът играл опасната игра “Син кит”. Не се изключва обаче и версията любовна драма да е накарала непълнолетния младеж да извърши фаталното действие.

„Син кит“ е интернет игра, която съществува в няколко държави. Заражда се в Русия през 2013 с „F57“, едно от имената на така наречената „смъртна група“ в социалната мрежа VKontakte. Наричат я новата руска рулетка за тийнейджъри. Първото самоубийство, за което играта е посочена като причина, е през 2015 г.

Филип Будейкин, бивш студент по психология, изключен от университета, твърди че той е създателят на играта. Будейкин казва, че целта на играта е да „изчисти“ обществото, като подтиква към самоубийство тези, които, според него, нямат стойност.

Играта се състои от серия предизвикателства, възложени на играчите от администраторите за период от 50 дни, като последното предизвикателство е играещият да извърши самоубийство. Името „син кит“ идва от явлението при китовете, които се изтласкват на брега, обикновено поради дехидратация, което е свързано със самоубийство.

Филип Будейкин в момента е в руски затвор. Обвинен е в склоняване към самоубийство на 16 момичета. Властите подозират, че 150 деца са се самоубили заради играта.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.