Служител на НСО ръководел групата, свързана с убийството на Марангозова

0

Действащ дългогодишен служител на НСО е обвинен за ръководене на организираната престъпна група, съпричастна към убийството на бизнесдамата Станка Марангозова. Той и още двама души са в ареста. Поръчителят на убийството е напуснал България през март и се издирва с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол.

Марангозова беше намерена застреляна в автомобила си в столичния кв. „Младост“ на 10 октомври 2019 г., убиецът й досега не не разкрит.

Информацията обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Имена на държавния служител не се съобщиха, но стана ясно, че той е с чин „подполковник“ и имал логистични функции. Имал и отношение към охраната на масови мероприятия с участие на хора, контингент на НСО.

По думите на Милева експертизата на телефона на задържания е показала активна комуникация с действащи съдии, прокурори, бивши политици и министри вероятно членуващи в обща масонска ложа.

В дома му били намерени доказателства за поръчката, свързана със Станка Марангозова. Той бил получил поръчката за убийството ѝ и у него е намерена бележка с името ѝ. За убийството били платени 50 хил. лева, които групата си била разделила.

Държавният охранител е притежавал и техническо средство за подслушване. У него са открити и номера на преписки по дела, поради което ще се прави проверка и за престъплението „търговия с влияние“, извършено от магистрати, уточни говорителят на главния прокурор.

Заради присъствието на офицер в престъпната група разследването е поето от Военната прокуратура.