Смениха над 2 тона пластмаса за книги

0
21
над 2 тона пластмаса

Над 2 тона пластмаса за повече от 1500 книги замениха жителите на Велико Търново. Акцията,  посветена на Деня на Земята, се провежда за трети път в старата столица и има за цел да възпитава подрастващите в любов към природата.

Стотици жители на Търново носеха чували и торби с пластмаса, които бяха извозвани с познатите жълти контейнери за разделно събиране. Срещу предадената суровина хората получаваха специални талони, с които можеха да вземат до две безплатни книги.

Всички присъстващи бяха на мнение, че трябва да се опазва околната среда, а децата да се учат на любов към природата, както и да бъдат активни в такива граждански инициативи.

Основната цел на кампанията „Книги за смет“ е децата да свикнат с рециклирането и почистването на заобикалящата ги среда. Според организаторите, по този начин те ще създадат полезни навици, с които ще помогнат за запазване на природата в България.

„Целта е да научим най-малките, децата, да пазят природата и Земята. Да рециклират, да не правят боклуци и да знаят, че тази пластмаса в природата се разгражда за 100 години“, каза Георги Събев от движение „Книги за смет“.

Акцията се проведе паралелно в още 4 града. Населеното място, предало най-много пластмаса на брой жители ще бъде обявено за „Най-чист от пластмаса град“ и ще получи като подарък още една подобна акция при следващата кампания на „Книги за смет“.