Снеговалежите спират, студът остава

0
208
снеговалежите спират

През новата седмица снеговалежите спират, но студът остава – термометрите ще отчетат още по-ниски температури – до минус 12 – минус 17 градуса на места в Западна България, показва синоптичната прогноза.

В понеделник с умерен, и временно силен, северозападен, в Източна България североизточен, вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Облачността ще е значителна и на места ще превалява слаб сняг, по-значителен в Западния и Централния Предбалкан. Минималните температури ще бъдат между минус 9° и минус 4°, максималните – между минус 4° и 1°.

През нощта срещу вторник вятърът ще отслабне и минималните температури ще се понижат на места до минус 15°- минус 17°. Ще има разкъсана облачност, на места до слънчево време, но дневните температури ще останат отрицателни.

В сряда сутринта също ще е доста студено. От запад облачността бързо ще се увеличи и още преди обяд в западните райони ще завали сняг. Вятърът ще придобие южна компонента, в Източна България и ще се усили. Дневните температури там бързо ще се повишат и към вечерта и през нощта срещу четвъртък валежите там ще са от дъжд и сняг.

В четвъртък вятърът отново навсякъде ще се ориентира от северозапад, по-късно през деня и ще се усилва и ще застудява. В западната част от страната ще е почти без валежи. На изток ще превалява, като с понижението на температурите дъждът ще преминава в сняг. До края на деня валежите навсякъде ще спрат, ще започне и разкъсване и намаление на облачността.

В петък и събота ще бъде ветровито, с променлива облачност, почти без валежи. В неделя вятърът ще се ориентира от запад-югозапад и ще започне повишение на температурите. Облачността ще се увеличи, в северозападните райони на места ще превали слаб дъжд, в планините на Западна България – слаб сняг.