„Стара хартия за нова книга“ отново в Русе

0
39
„Стара хартия за нова книга“

На 23 септември община Русе отново ще посрещне националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“.
Всяко дете, което между 10,00 и 14,00 часа донесе на пункта на пл. „Свобода“ 5 кг хартия за рециклиране с помощта на възрастен придружител, ще получи книжка по избор. А всички малки екоентусиасти, които предадат допълнителни 5 кг, ще бъдат възнаградени с новото издание „Грийн тийн“, публикувано специално за благотворителната кауза. Организатори на събитието са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ и традиционно инициативата се провежда с подкрепата на Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
Вече три поредни години Русе е сред рекордьорите на „Стара хартия за нова книга“ – общо 5650 деца от Русе са предали 32 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 416 дървета. В замяна малчуганите са получили повече от 7500 нови книги.
Тази година организаторите отново са подготвили специална програма за малките екоактивисти. Всички участници в събитието ще се насладят на спектакъла „Цирк“ от „Театъра на приказките – София“. За настроението на присъстващите ще се погрижат детска вокална група „Слънце“ с ръководител Наталия Константинова, вокално студио „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова, фолклорна танцова формация „Здравец“ с главен художествен ръководител Димитър Донев, детски юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“, формация за модерен балет „Мираж“ художествен ръководител Наталия Томова, школа за народно пеене с диригент Светлана Недкова.
Викторина, вдъхновена от литературната тема на кампанията „Хрониките на Нарния“ и екоигра ще донесат на всички малчугани допълнителни изненади.
Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!