Старейшина в Добрич се обяви срещу добива на шистов газ в региона

Автор:
12 окт. , 2017   Video

Общинският съвет в Добрич да излезе с декларация срещу проучванията за добив на шистов газ в района на селата Спасово и Рогозина в община Генерал Тошево.

Това предлага общинският съветник Милко Пенчев. По думите му, въпреки че обсъжданията не са адресирани пряко към община град Добрич, те могат да се считат за засегната страна. „След задълбочено запознаване с въпросния доклад за въздействието на околната среда се обявяваме против тази неприсъща, вредна и с нищо не допринасяща за развитието на региона дейност”, гласи част от текста на декларацията. Предстои тя да бъде разгледана от постоянните комисии.

Дейностите по проучване и добив на шистов  газ ще засегнат целия регион, коментира Милко Пенчев при представяне на декларацията пред общинските съветници. В декларацията се заявява, че подземните води на Добруджа са единствен източник на питейна вода и не трябва да се допуска дори и 1% риск от замърсяване.

Предложението ще бъде разгледано от постоянните комисии на общинския съвет, след което на заседанието на 31 октомври ще се гласува дали Добрич да се обяви официално срещу добива на шистов газ.

От следващата седмица започват обществени обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда във връзка с предложението за проучване и добив на газ в община Генерал Тошево. Първото от тях ще се проведе на 16 октомври в село Рогозина, а последното – в общинския център Генерал Тошево на 28 октомври.Comments are closed.