Стотици от „Дунарит“ блокираха Дунав мост, областният управител ги подкрепи

Автор:
10 авг. , 2017   Video

faСтотици работници от най-старото българско предприятие от военно-промишления комплекс блокираха за около половин час движението в района на Дунав мост.

С плакати „Искаме да изкарваме прехраната на нашите семейства“, „Искаме си работните места“, „Не на разрухата на „Дунарит“ и скандирания „Мафия“ те изразиха недоволството си от обявената процедура за отнемане на лицензите за производство и търговия с оръжие и стоки за двойна употреба на 114-годишното предприятие.

Спирането на производствения процес в „Дунарит” АД ще доведе до непоправими последствия свързани със загуба на технологични възможности на много дружества от отбранителната индустрия в Р.България. Дружеството произвежда и доставя свои крайни изделия на редица български и чуждестранни партньори, в това число и от държави на НАТО, вкл. и по програми на Американското правителство. След като бъдат отнети разрешенията за производство, търговия и съхранение на ВВООБ на дружеството, възстановяването на производствения процес, както и на установените с контрагентите контакти, би било изключително трудно, да не кажем невъзможно, ако спирането е за по-дълъг период от време. В тази връзка това би било равносилно на ликвидиране на дружеството с всички съпровождащи го последствия. Освен това, същото доставя окомплектовки, детайли и материали на други производители в България, които те влагат в собствената си продукция. Това пряко ще се отрази върху изпълнението на вече сключени външни договори, се казва в декларация на синзикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в завода.

Оповестено би писмо на изпълнителния директор Кръстю Кръстев, че бордът на директорите подава оставка заради започналата процедура – решение, което не бе прието от синдикалистите. „Фирмата е на печалба, миналата година печалбата е 26 млн. лева“, категорична бе Дияна Георгиева, лидер на КНСБ в предприятието.

Протестът на работниците бе подкрепен от облястния управител Галин Григоров, който дойде на протеста и лично се срещна с работниците. Той ги увери, че като държавна структура областната управа работи за решаване на казуса

„Ние няма да позволим „Дунарит“ да бъде затворен и ще дадем всичко от себе си нещата да завършат по възможно най-добрия начин, да бъдат запазени всички социални придобивки и „Дунарит“ да продължи да работи и функционира така добре, както и досега“, заяви Григоров.Comments are closed.