Студена зима вещаят юлските горещници

0
609
Студена зима вещаят юлските горещници

Студена зима вещаят юлските горещници, които по българския народен календар започват днес. Те продължават 3 дни – 15, 16, 17 юли, имат езически произход и са свързани с култа към огъня. Според преданията – пече ли силно слънце през трите горещника – топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Прогнозата за днес обаче е за хладно на сезона, така че, доверим ли се на оракула, ни чака студена зима.

През Горещниците не се работи, не се ходи пеша, не се пече хляб, за да се опази трудът от огнени стихии и градушки.

Горещниците се празнуват от хората, в чиито професии се използва огън. Съществува вярване, че който се окъпе по време на Горещниците в лековити води, не се разболява през годината.

Третият от дните се почита в чест на св. Марина като господарка на змиите. Марина била дъщеря на езически жрец, живяла през III в. От 12-год. възраст тя се отдава на християнската вяра. Въпреки жестоките мъчения не се отказва от нея и след мъченическата си смърт е канонизирана за светица. Денят на Света Марина е храмов празник на манастира край с. Каран Върбовка.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.