Своевременна ендоваскуларна интервенция предотврати парализа след инсулт

0
212
Над 20 пациенти с остър коронарен синдром

Своевременна ендоваскуларна интервенция предотврати парализа след инсулт в УМБАЛ „Медика Русе“. Пациентът бил приет по спешност за лечение в отделението по нервни болести на 13 декември. Предния ден той получил симптоми на инсулт – изтръпване и слабост на десни крайници, но пристигнал в лечебното заведение след повече от денонощие. Тъй като началните симптоми се появили преди повече от 4 часа преди приемането му в болницата, не е било възможно да се проведе венозна тромболиза, което е съвременното етиологично лечение на исхемичния мозъчен инсулт.

Състоянието на 74-годишния пациент започнало да се влошава. Спрял да движи дясната ръка, слабостта на десния крак се увеличила до степен да не може да ходи.

След клинично обсъждане с дежурен инвазивен специалист било взето решение на пациента да бъде извършено спешно ендоваскуларно лечение. От изследването било установено високостепенно стеснение на лявата вътрешна сънна артерия, което било причината  за повтарящите се исхемични инциденти. Лекарите поставили саморазгъващ се стент последно поколение.

Само няколко дни след интервенцията пациентът се възстановил напълно.  Изписан е без неврологична симптоматика със самостоятелна походка и без слабост на крайниците.

Ендоваскуларното лечение в Русе дава шанс на потърпевшите от инсулт да се възстановят напълно. Специалистите от „Медика” съветват всеки, усетил симптомите на инсулт – изкривяване на лицето, слабост в крайниците и нарушение в речта, да потърси НЕЗАБАВНО медицинска помощ.