Тереза Мей и Юнкер постигнаха „правнообвързваща“ промяна в сделката за Брекзит

0
53
„правнообвързваща“ промяна в сделката за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обявиха в ранните часове на днешния ден, че са постигнали „правнообвързваща“ промяна в сделката за Брекзит. Съобщението бе направено от самия Юнкер, който също така предупреди, че ако британският парламент отхвърли и този вариант нови преговори няма да има.

Както се и очакваше най-трудната за преглъщане част от споразумението с Евросъюза за Великобритания е статутът на границата на Северна Ирландия с Република Ирландия. Ако Лондон се съгласи да остави тази граница отворена по силата на предпазен механизъм в полза на ЕС, това означава, че Северна Ирландия ще има по-различно положение, т.е. на практика няма да бъде част от Великобритания (най-вече в икономическо отношение). Ако обаче границата стане бариера за икономическите връзки между Белфаст и Дъблин, това може да създаде проблеми за крехкия баланс между интересите на протестанти и католици в Северна Ирландия.

След срещата с Мей Юнкер заяви, че “сегашното споразумение е възможно най-доброто” и предупреди, че нови преговори няма да има. “Или това споразумение или изобщо няма да има Брекзит. Трети шанс няма да има”, предупреди председателят на ЕК, цитиран от Франс прес.