Тонове скална маса се свлякоха до манастира „Св. Троица“

0
542
манастира „Св. Троица“

Огромни каменни късове заплашват всекидневно манастира „Св. Троица“ край Велико Търново, а падането на скална маса до него е ежедневие, споделиха за ТВН монахините от светата обител.

Преди няколко дни тонове от заплашителната грамада се свлякоха от венеца край манастира. За щастие няма пострадали, но са нанесени материални щети, а укрепването на срутището към момента е невъзможно, тъй като за подобна дейност ще е необходима огромна инвестиция.

Средновековният манастир „Св. Троица“ се намира на около 5 километра от старата столица. През зимата до там се стига изключително трудно, тъй като пътят не се почиства и е много тесен. Освен това скалният венец около светата обител често става причина за безпокойство сред монахините. Игуменката на манастира разказа пред екипа ни, че всеки ден се случва да падат камъни.

На място вече са направили проверка служители на двете общини, които си делят землищата в района. Скалният венец е в Горнооряховско, а манастирът и пътят – във Великотърновско. Експертите оценяват района като силно свлачищен. Дълги години манастирът се бори да бъде възстановен пътя, който пропадна след активирането на свлачищните процеси. Сега каменните късове са паднали сравнително далеч, но не се знае дали пропадането на венеца няма да продължи.

В скалите под платото гнездят черни щъркели, а пещерите наоколо са местообитание на колонии прилепи. И двата вида са защитени, но вече са заплашени от продължаващите срутвания. Предполага се, че скалният венец е бил част от древнотракийска крепост. Подобен скален венец има и на хълма Трапезица, който често създава проблеми за натоварения път Велико Търново – Арбанаси.