Тръмп обяви, че САЩ ще се изтеглят от ядреното споразумение с Иран

0
12
САЩ ще се изтеглят

САЩ ще се изтеглят от подписаното през 2015 г. международно споразумение, целящо да не позволи на Иран да разработва ядрено оръжие, обяви американският президент Доналд Тръмп. По думите му, ядреното споразумение е “ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи” и обяви, че ще възстанови санкциите на САЩ срещу Техеран.

Вашингтон заяви, че санкциите влизат в сила “незабавно” за нови договори и компании, включително чуждестранни, а вече ангажираните в Иран ще имат между три и шест месеца, за да “излязат”, преди да бъдат постигнати от наказателните мерки като забрана на достъпа до американските пазари.

Европейските съюзници на САЩ изразиха несъгласие с крайната мярка.

“Франция, Германия и Обединеното кралство съжаляват за решението на САЩ”, написа Еманюел Макрон. В съвместно изявление френския президент, германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Тереза Мей, след като и тримата вложиха напразни усилия да убедят Доналд Тръмп да остане в споразумението, изразиха “решимост да гарантират прилагането “на текста и да запазят икономическите ползи” за иранския народ.

В унисон Европейският съюз обеща да запази “Плана за действие” от 2015 г. – „един от най-добрите успехи на дипломацията въобще“. Русия заяви, че е “дълбоко разочарована”, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова подписалите, останалите освен САЩ, “изцяло да спазват ангажиментите си”.