Цената на хляба няма да падне, въпреки добрата реколта от пшеница

Автор:
18 юли , 2017   Video

Цената на хляба няма да падне, въпреки добрата реколта от пшеница, смятат хлебопроизводители.

Няколко са предпоставките да очакваме спад в цената на хляба: най-добрата реколта от пшеница от 37 години насам, ниски изкупни цени на хлебното зърно и спад в цената на брашното на борсите през юни. Според хлебопроизводителите обаче, това няма да се случи. Нещо повече, според тях е възможно и поскъпване на насъщния през есента.

„Нетипичното е, че при нас цената пада, а на световната борса се качва. При тази ситуация балансът на пазара е много разчетлив от гледна точка на това какво ще се случи в началото на есента. Бих могъл да кажа, че ако тя наистина расте, би могло да се стигне до вариант за покачване на цената на хляба“, смята хлебопроизводителят Нейчо Нейчев.

Това поскъпване обаче, няма да се отрази драстично на домакинствата. „Баланса, който се коментира, и който по принцип се случва, е в реалните 10-15%, т.е. – средно на месец едно семейство консумира около 15 хляба. Да ги сложим тези проценти, в рамките на 10-15% – това е един лев на месец, което няма да се отрази не семейния бюджет“, изчисли Нейчев.

Освен от суровините, себестойността на хляба се формира и от технологията на производство. Производителите, които разчитат на газ и ток, ще компенсират донякъде повишаването на цената на консумативите от април насам. Припомняме, че те  не повишиха цената на насъщния, донякъде и заради високата конкуренция.Comments are closed.