Турция удължи с още една година прилагането на лятното часово време

0
26
Турция удължи с една година

В Турция и през тази година ще продължи прилагането на лятното часово време, при което часовниците са с един час напред. Това бе решено от Министерския съвет и след като бе обнародвано в Държавен вестник, прилагането му продължава, предаде БТА.

Така лятното часово време в Турция ще продължи и през зимата – един час напред в сравнение с България, където през уикенда се преминава на зимно часово време.

Преди това Държавният съвет на Турция постанови да се премине към зимно часово време, което да продължи до 30 март 2018 г. Но в решението на Министерския съвет за продължаване на лятното часово време се отбелязва, че то се прилага с цел да се възползва страната по-дълго от дневната светлина.

Според решението на Министерския съвет, прилагането на лятното часово време ще продължи до 28 октомври 2018 г. След тази дата в Турция ще се премине към зимно часово време, когато часовниците се връщат един час назад.

Според изчисления на Техническия университет в Истанбул, Турция е спестила над милион и триста хиляди мегаватчаса електроенергия от запазването на лятното часово време през цялата година, съобщава информационният сайт “Ен сон хабер”.