Умъртвиха хиляди пекински патици заради птичи грип

0
29
хиляди пекински патици

Над 57 хиляди пекински патици са били умъртвени във ферма в добричкото село Стефаново.

Това съобщиха от местната епизоотична комисия с уточнението, че птиците са били умъртвени по хуманен начин. Причината е регистрирано преди дни огнище на инфлуенца в частна животновъдна ферма в селото.

Определени са две санитарни зони – три и десеткилометрова за недопускане разпространение на заболяването. Първата зона включва село Стефаново, а втората – Добрич и селата Дончево, Драганово, Опанец, Богдан, Славеево, Соколник, Стожер, Пчелино, Поп Григорово, Плачи дол и Бранище. В тези зони се забранява търговията с птици и яйца за разплод и придвижването на домашни, диви и други птици,  както и разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

Огнището е установено в същата ферма, където през октомври миналата година отново имаше птичи грип и бяха унищожени 11 хиляди патици.

Собственик на животновъдната ферма е „Мейпъл Лийф Полтри” ЕООД. Въпреки задълженията си да уведоми кмета на селото и директора на Областната дирекция по безопасност на храните за проблемите във фермата, нейният управител не го е сторил и подлежи на санкции, информира Областният управител на Добрич Красимир Кирилов. По думите му, В ОДБХ са научили за огнището от колегите си в София и в петък сутринта спешно са посетили фермата, откъдето са взели проба и са я изпратили за изследване в столицата. Междувременно, частнопрактикуващ  ветеринарен лекар също е взел проби от обекта, които е изпратил в Германия.

Още в петък вечерта е изяснено, че става дума за инфлуенца тип А, но все още не е потвърден щамът на птичия грип, като най-вероятно се касае за H5N8, съобщи още Красимир Кирилов. Той информира, че умъртвените птици са извозени в екарисажа в Ихтиман, а във фермата тепърва предстои дезинфекция и оценяване на щетите.

От ОДБХ – Добрич ще извършат преброяване на регистрираните клинични прегледи на птиците, отглеждани в селищата, разположени в определените зони. Ще се правят проби за лабораторно изследване и при всяко едно съмнение за инфлуенца при птиците.

На този етап причините за повторното разпространение на птичия грип в село Стефаново все още не са изяснени.