Унищожиха 70 хиляди кокошки-носачки заради птичи грип

Автор:
8 мар. , 2018   Video

70 хиляди кокошки-носачки са били унищожени вчера в птицеферма в Генерал Тошево, съобщи кореспондентът на ТВН за региона. Причината е установяване на птичи грип. Предстои умъртвяването на още толкова.

По думите на д-р Светла Ангелова – директор на Регионалната здравна инспекция в Добрич, заболяването по птиците е било установено миналата седмица. Първият сигнал със съмнение за грип във птицеферма бил получен на 26-и февруари. Кръвните проби го потвърдили два дни по-късно, а вчера се е пристъпило към унищожаване на птиците. Предстои унищожаването и на 60 тона яйца от складовете на фермата, но колко от заразените са попаднали в търговската мрежа – не е ясно. Кокошките-носачки се отглеждат в закрити помещения и все още не е установено как са се заразили.

Изискан е списък на работещите във фермата и ветеринарите, имали досег с птиците, за да бъдат уведомени личните им лекари.

Във връзка с констатираното огнище е определена 10-километрова карантинна зона, в която попадат 15 села. Всички стопани на пернати ще бъдат предупредени да затворят птиците, а фуражът да се съхранява на закрито. От полицията е поискано съдействие за спазването на забраната за превоз и търговия с птици на тази територия.Comments are closed.