успение на Св. Кирил Славянобългарски

Успение на Св. Кирил Славянобългарски, светецът, почитан и от православни, и католици

Автор:
14 февр. , 2018  

В бита на българина трайно се настаниха нови неправославни празници. На 14 февруари десетки хиляди млади българи ще празнуват Свети Валентин. Единици вероятно ще отбележат успението на Св. Кирил Славянобългарски, наричан още Св. Константин-Кирил Философ. А светецът се почита и от православни, и католици.

Свети Константин Философ, носещ монашеското име Кирил, произхождал от семейство на знатни солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището “философ” и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Множество от изследователите на техния живот смятат, че замонашването на св.св. Кирил и Методий е осъществено с подкрепата на българския цар Борис I Михаил. Вероятно той е и един от покръстените от братята по време на Брегалнишката им мисия в Източна Македония.

Свети Кирил Славянобългарски умира на 14 февруари 869г. в Рим. Самият папа Адриан обслужва погребението му в църквата “Свети Климент Римски”. Мощите на светеца са положени в папската гробница на базиликата.

Братята Кирил и Методий са обявени за светци още през Средните векове и от Православната, и от Католическата църква, а на 31 декември 1980 г. Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа наред със св. Бенедикт.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.