Увеличават приема в Медицинския филиал в Шумен

0
18
филиал Шумен

Повече студенти ще може да приеме тази година филиал Шумен на Медицински университет във Варна. Преди три години филиалът започна приема си с по 20 места. Миналата година бройките за специалността „Медицинска сестра“ бяха увеличени с 5.

От новата учебна година в медицинския филиал в Шумен ще могат да се запишат 30 първокурсници в специалност „Медицинска сестра“ и 20 – в специалност „Акушерка“.

„От министерството на образованието има разпореждане за увеличаване на приема – допълнителни бройки, извън капацитета и една част от тях идват в Шумен. Това е много отговорно, но от предварителната ни информация, от отворените врати, от посещенията, имаме усещането, че ще се справим – има голям интерес. Постоянно ни питат дали има завършващи. Места има много за сестри – няма никакъв проблем. Реализацията не е само в Шумен. Нашите студенти не са само от Шумен. Движението е свободно“, каза директорът на филиала проф. Соня Тончева.

В момента 132-ма студенти се обучават в двете специалности на медицинския филиал. Първите абсолвенти ще завършат през 2019 година.

Кандидатстването започва на 8 юни във филиала в Шумен. Приемният изпит ще бъде на 18 юли. Тази година подготвителният курс по биология ще се проведе на 7 и 8 юли в град Шумен.