Увеличават се осиновените животни в Русенско

0
227
Увеличават се осиновените животни в Русенско

Увеличават се осиновените животни в Русенско, съобщи ръководителят на общинския приют доктор Людмил Спасов. По думите му, само през изминалата 2018 година са били осиновени близо 450 животни. От улиците на града са били  заловени около 1100 животни. Почти 400 от тях са върнати след това на местата, където са били открити, с цел да пазят своята територия и да не допускат други кучета.

До преди година, животните в приюта са наброявали над 4000, а сега те са около 500, каза още д-р Спасов. Към момента некастрираните кучета в Русе са между 10-12%, като процентът намалява с всекидневна работа.

Осиновяването на животни от приюта става с попълване на декларация, в която има права и задължения. Осиновителят трябва да има 16 навършени години, като всеки подал молба, се проверява за това в какви условия ще отглежда бъдещия си домашен любимец.

Хората получават животните ваксинирани, кастрирани, с поставен микрочип, регистрирани в системата на БАБХ и с паспорт. След това стават пълна отговорност на стопаните си, които трябва да се грижат за тяхното добруване и лечение, ако се наложи такова. В момента в приюта са настанени само кучета – различни породи.