В края на годината газът потича през тръбата край Мартен

0
26
тръбата

В края на годината пък вероятно по тръбата ще бъде осъществен и преносът на синьо гориво от Румъния към България.

тръбатаТова стана ясно по време на посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петрова и на румънския й колега Виктор Влад Григореску в Мартен, където двамата направиха инспекция на строителството на междусистемната връзка между двете страни. строителството на наземните части на интерконектора вече са готови и остава преминаването на тръбите две километра под река Дунав. Предполага се, че това ще стане в края на октомври или началото на ноември – т.е. около два месеца по-късно от първоначално обявения срок. Причината е сложността на проекта в частта, минаваща под дъното на р. Дунав. Въпреки закъснението, двамата министри оцениха като много добра работата на австрийската компания “Хабал”, която спечели обществената поръчка за проекта.

В 5 часа вчера е започнало сондирането от българската страна за прехода под река Дунав. При завършване на тази част интерконеторът ще се свържи с румънското строителство, което вече е започнало, съобщи Виктор Влад Григореску. При завършване на тази част интерконеторът ще се свържи с румънското строителство, което вече е започнало.

тръбата„Знаете, че този участък, който е свързан с участъка под река Дунав, беше много проблемен и всъщност тези 2 км забавиха изпълнението на проекта с няколко години. Но сега смятам, че компанията „Хабау“, която спечели обществената поръчка и изгражда този участък , се справя прекрасно. Използват технология, която, надяваме се всички, че ще бъде успешна и това ще даде възможност интерконекторът в неговата цялост да бъде завършен и да бъде въведен в експлоатация до края на есента“, заяви министър Петкова.

„Това е първият интерконектор, който се изгражда не само между нашите две страни, но първият в региона за много години. И както на политическо ниво, както и на европейско ниво, е изключително важен. Проектът е важен не само за България и Румъния, не само за проекта БРУА, който ще се пренася газ от България и Румъния към Австрия и Унгария, но и за целия регион от Централна и Източна Европа“, допълни министър Григореску.

тръбатаЧрез газопровода България изпълнява и европейските директиви за диферсификация на доставките на синьото гориво. Той е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през река Дунав – основен и резервен газопровод. Тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД и “Трансгаз” С.А.“ подписаха договор с австрийската компания „Хабау“ за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.