В Русе акцентират върху превенцията срещу телефонните измами

0
13
превенцията срещу телефонните измами

Областната дирекция на МВР в Русе ще насочи усилията си върху превенцията срещу телефонните измами. Това съобщи пред журналисти заместник-директорът на МВР в крайдунавския град комисар Илиян Енчев.  По думите му, практиката показала, че големите брошури или малки книжки с подробни обяснения не са толкова ефективни.

“Колкото повече пишем в тази брошура, толкова повече информацията се използва и от измамниците, които цитират дословно изречения от нея по телефона. Отделно, хората се объркват от всички тези схеми, които непрекъснато се и променят от престъпниците”, каза Енчев.

Затова в момента се изработва нов вид листовка, предназначена основно за възрастните хора, които са най-потърпевши. Тя е с малки размери, а обмисляният вариант на предупреждението е то да бъде от едно изречение – “Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда!”. На обратната страна има и указание за реакция в подобна ситуация – да позвъним на тел. 112, да се свържем с близки, роднини, съседи, да уведомим полицейския си инспектор по местоживеене. Листовките ще се раздават на възрастните хора – например, когато си получават пенсиите в пощенските клонове.

Броят на телефонните измами в Русенско намалява, каза още комисар Енчев. За първите шест месеца на тази година са регистрирани 28 телефонни измами, с 9 по-малко за същия период на 2017 година. Разкрити са две измами, извършени от мъж от Ветово. Възстановени са и 20 000 лева на потърпевши граждани. Парите били задържани от полицаите в момента на предаване на т. нар. “мулета”, използвани от престъпниците.