В Русе почетоха Никола Войводов и Цвятко Павлович

0
57
Никола Войводов и Цвятко Павлович

Със заупокойна панихида на дунавския бряг в Русе беше почетена паметта на героите от национално-освободително движение Никола Войводов и Цвятко Павлович.

В словото си председателят на русенския регионален клон на националното движение „Традиция“ Мартин Календжиев припомни, че българинът Никола Войводов и сърбинът Цвятко Павлович се пътували през 1867 г. с австрийския кораб „Германия“, за да преведат въстаническа чета от Сърбия в България. При Русе, след предателство, двамата загиват на кораба при отчаяно сражение с турския аскер.

Сред казаните на поклонението стихове бе  припомнена и сръбска народна песен за двамата герои – „Братя наши, Цвятко и Никола“.

На дунавския кей членовете на “Традиция” подредиха и изложба на частни старинни оръжия, които са от времето на българските национално освободителни борби – от хайдутството и въстанията до Руско-турската освободителна война.

На изложбените маси бяха поставени добре възстановени и поддържани кремъчни, капсулни и патронни  пистолети и пушки. Експонирано беше и различни видове хладно оръжие. По думите на специалистите впечатление прави кремъчният английски мускет „Brown bess“ и балканските кремъчни пистолети, чието занаятчийско производство е било развито най-вече в Сливен.  В прекрасно състояние е хайдутски револвер „Гасер“. В експозицията имаше пушки „Бердана“ и „Крънка“, които са били на въоръжение в руската войска, и „Мартини“ и „Снайдер“ – от турската армия.