В Русия се проведе маратон при минус 52 градуса

0
249
В Русия се проведе маратон при минус 52 градуса

В руското селище Оймякон се проведе маратонско състезание. В това няма нищо необичайно, като изключим факта, че сутрешната температура в деня на състезанието е била… минус 52 градуса!

Известно е, че Оймякон е едно от най-студените населени места с постоянно население в света. Поради това и екстремната надпревара, която се провежда за първи път, е наречена „Полюс на студа“.

На старта застанаха 16 състезатели, въпреки че за участие в него се били записали 19 души. Те бягаха в пет дистанции – на 5, 10, 20, 30 и 42 километра. Никой не успя да завърши най-дългото разстояние и за победител в него беше обявен състезател, пробягал цели 38 километра.

Най-младият участник в маратона е на 21 години, а най-възрастният – на 71. Освен домакините, на късите дистанции се включиха и бегачи от Индия, Тайланд, Австрия и Франция.

Оймякон е село в Якутия, което заедно с друг якутски град – Верхоянск, претендира за най-студено населено място в света. Според измервания температурите в Оймякон са падали до минус 79 и дори до минус 83 градуса, но поради някои особености, те не се признават от метеоролозите по света. Въпреки това средните месечни и годишни температури са по-ниски от тези във Верхоянск.