В Ряхово пресъздават събития от края на Първата световна война

0
191
събития от края на Първата световна война

Събития от края на Първата световна война ще бъдат пресъздадени в края на седмицата в русенското село Ряхово, съобщиха от областната управа в Русе.

Поводът е 100-годишнината от края на Първата световна война и 102-та годишнина от победата на Българската армия при с. Ряхово. В събота, 12 октомври, програмата предвижда открит урок по родолюбие, турнир по стрелба с въздушна пушка и лък с участието на ученици под надслов „За славата бойна българска“, конкурс на историческа достоверна рисунка на воини от Първата световна война, както и целодневна музейна експозиция на открито с повече от 150 експоната. Всичко това ще се случи около реконструирания паметник на загиналите воини по време на Първата световна война, началният час е 10.30ч. Действията ще се развиват на крайбрежната ивица „Десанта“ и е планувано пресъздаване на военнополеви лагери на българската и румънската войски, музей на открито и пресъздаване на отбранително съоръжение от времето на Първата световна война.

Началото на програмата за втория ден е също от 10.30 ч. Официалната част ще започне в 15 часа. Ще бъде отслужена панихида за загиналите войни от Първата световна война пред паметника на воините в село Ряхово, ще има войнски ритуал и полагане на венци и цветя на признателност, както и военноисторическа реконструкция на отблъскването на румънския десант между селата Фламънда в Румъния и Ряхово през 1916 г.

Събитието е под патронажа на областния управител на област Русе Григоров и се осъществява със съдействието на Министерство на отбраната на Република България и Община Сливо поле.