Вандали изкъртиха пързалка в детска градина

0
150

Вандали изкъртиха пързалка в двора на Десета детска градина „Слънчице“ в Добрич. Съоръжението е изтръгнато от бетонните основи и повалено в двора на детското заведение. Това е втори вандалски акт в рамките на 3 седмици в детското заведение и за съжаление не е единичен случай. Все по-често детските градини в града стават обект на посегателства.

На грозната картина се натъкнал помощният персонал, който първи идва на работа.

„Те са много здраво захванати – това е бетонна площадка все пак, не знам как и защо се е случило това“, коментира учителката Димитричка Георгиева.

Преди време тук беше подпалена дървената беседка. Все още не са възстановени и щетите от предходния вандалски акт в градината – през нощта срещу 12 октомври неизвестни изкъртиха всички комарници на първия етаж. От Общината съобщиха, че са откраднати предпазните мрежи и на други детски заведения, а от РЗИ – Добрич валят предписания за възстановяването им.

Зам.-кметът на Община Добрич д-р Емилия Баева заяви, че няма нужда от предписания, тъй като Общината ще възстанови щетите, но изрази възмущението си от това, че вместо да се надгражда, се налага счупеното да се поправя отново и отново.

Вандалските набези в ДГ „Слънчице” зачестяват, въпреки че се намира на централно място и има видеонаблюдение. Зам.-кметът арх. Боян Коларов каза, че въпреки наличието му, трябва и персонал, който да гледа камерите. В противен случай тази мярка няма ефект.

Въпреки, че вратите се заключват, всеки може да влезе почти безпрепятствено – в това е основният проблем, според учителите.

От Община Добрич обмислят вдигане на високи огради край детските градини, за да ги опазят от набези.