Външно недоволства от думи на Ердоган за Кърджали

1
1713

Така от Външно министерство коментираха предизборно изказване на турския премиер Реджеп Ердоган, в което той намеси и България.

В изказването си Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”.

„България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат“, подчертава говорителят на външното ни министерство.

„Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост”, заключава говорителят на МВнР.

1 коментар

  1. Вечна слава на Ян Собиески и всички знайни и незнайни воини, които преди триста и тридесет години са спасили християнска Европа от диваци като тоя и тия, които той представлява! Че както се е напълнила с наследници на османлиите, като нищо ще каже, че и Париж е турски…