ВАС гледа делото по жалбата по ОВОС на магистрала „Русе – Велико Търново“ на 18 юни

0
32
жалбата по ОВОС на магистрала „Русе – Велико Търново“

Делото във Върховния административен съд за жалбата по ОВОС на магистрала „Русе – Велико Търново“ е насрочено за 18 юни.

Това обяви във Велико Търново днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му, ако то е в полза на Агенция „Пътна инфраструктура“, още в рамките на годината ще може да започне работата по парцеларните планове и процедурата по строителство.

133 км е дължината на магистрала „Русе – Велико Търново“ от Дебелец до бъдещото трасе на втория Дунав мост при Русе. Най-тежък от гледна точка на сигурност и пътна безопасност е участъкът Русе – Бяла, обърна внимание регионалният министър. Той коментира, че индикативната стойност на проекта за магистралата, която ще бъде разделена на три етапа, е над 1 млрд. лв. Точната стойност ще стане ясна след изготвянето на технически проект, като очакваният срок за завършване на важната и за съседните на Русе и Велико Търново области магистрала е средата на 2022 г.

Всички обсъждания за магистрала „Русе – Велико Търново“ са направени компетентно, всички процедури са спазени. Избраното трасе е най-оптимално и екологично най-щадящо, коментира председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов.

Магистрала „Хемус“ ще бъде завършена до началото на 2024 г., каза още регионалният министър. По думите му, предвижда се през месец август да стартира търг за инженеринг за 85 км от магистралата – от разклона за Плевен и Ловеч до разклона за Русе и Велико Търново.

В най-изостанала фаза като процедури е 90-километровият участък от магистралата от разклона за Русе и Велико Търново до п.в. „Буховци“, но след като проектът премине през всички нормативни процедури по устройствено планиране, екологични и вещни процедури, той може да бъде завършен до началото на 2024 г., каза още министърът. Той допълни, че до два – два и половина месеца се очаква да стартира реалното строителство и на най-западния участък от 16,3 км на магистралата – между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“.