ВАС постанови във всички секции да има машини за гласуване

0
26
във всички секции да има машини за гласуване

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за броя на машините, с които ще може да се гласува на предстоящите на 26 март избори, съобщиха от съда.

Това означава, че ЦИК ще трябва да осигури 12 500 машини за предстоящите избори.

Решението на върховните съдии Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев е окончателно и не подлежи на обжалване. В момента то е недостъпно на страницата на ВАС, защото е “в процес на обезличаване на лични данни”.

След решението на съда говорителят на комисията Цветозар Томов заяви, че ще се съобразят с него, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които тепърва ще обсъждат. Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват. По думите на Томов има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина. Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време, кааза говорителят на ЦИК.

Според него е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, а и отговорните институции в България трябва да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Преди няколко дни служебният премиер Огнян Герджиков определи като непосилно задължението за предстоящите избори да се купят 12 500 машини за гласуване. Той цитира латински принцип в правото, който прави незадължителен един ангажимент, когато той е неизпълним.