Велико Търново се поклони пред делото на Стефан Стамболов

Автор:
31 ян. , 2018   Video

С военен ритуал и поклонение във Велико Търново беше отбелязана 164-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов.

Освен официалните лица, пред паметника на видния държавник, революционер и поет в родния му град дойдоха стотици великотърновци, за да се поклонят и отдадат почит към паметта и делото на един от най-успешните български държавници. Ученици от Професионалната гимназия по икономика представиха литературно-музикалната композиция “Всичко е добро, което е добро за България”. Празничен благослов отслужи свещеник Давид Йовчев, оркестърът на НВУ „Васил Левски“ изпълни националния химн.

Младите хора очертаха жизнения път и делото на Стамболов чрез негови авторски текстове, и оценки, дадени от негови съвременници приживе и след смъртта му, както и отзивите за него в международния печат.

Историкът проф. Пламен Павлов акцентира върху факта, че основите на модерната българска армия, тази която участва в Балканската война, са поставени по време на управлението на Стамболов. Професор Павлов припомни, че Стефан Стамболов е участвал активно в разузнаването и снабдяването на руската армия по време на Руско-турската война, а като председател на Народното събрание отива като обикновен войник на фронта в Сръбско-българската война.

„Става дума за един политик, който на първо място поставя националните интереси на България и нейния просперитет. И плаща дори и с живота си за своя стремеж България да бъде независима и просперираща държава“, каза историкът.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.