Велико Търново става световна столица на фолклора 

0
12
Велико Търново става световна столица на фолклора

От днес Велико Търново става световна столица на фолклора. Над 4000 изпълнители от десет държави пристигат, за да превърнат старопрестолния град в световна фолклорна столица.

От 11 до 20 май включително, Велико Търново ще бъде домакин на XXII издание на Старопланински събор „Балканфолк”. Повече от 200 фолклорни състави, индивидуални певци и музиканти от всички етнографски области в България ще представят пъстрото многообразие на българската народна музика и танци. Колективи от Канада, Швеция, Индонезия, Иран, Малайзия, Грузия, Литва, Индия и Якутия също ще гостуват на сцената във Велико Търново.

Съпътстващи събития са IX Национален шампионат „Еврофолк” и Световната купа по фолклор.

Концертната програма започва в петъчния 11 май. Всеки ден до 20 май  надпяванията и надиграванията ще се провеждат в Летния театър в парк „Марно поле”.

Официалното откриване на Старопланински събор „Балканфолк” 2018 е тази вечер в 19,00 ч. В ранната съботна вечер (12 май) участниците във фестивала ще дефилират по главната улица на Старата столица „Васил Левски” и ще представят кратки изпълнения пред паметника „Майка България”. Шествието започва в 18,00 ч.

Фестивалът и съпътстващите събития са част от музикалните празници „Евро фолк”, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали и с подкрепата на Община Велико Търново.