Високи заплати привличат млади учители във Велико Търново

0
237
млади кадри

Увеличението на учителските заплати с 20% от 1 януари е привлякло много млади кадри във великотърновските училища още в началото на учебната година, съобщиха от местния инспекторат по образование.

Доброто финансиране в системата на средното образование вдъхва сигурност на новите преподаватели, които търсят държавна работа за своята лична реализация.

Седем са новоназначените учители в СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново от началото на учебната година. Най-възрастният от тях е на 29 години. Увеличението на стартовите заплати с 20% е привлякло много кандидати още през лятото, като това помогнало и за по-добрия подбор на кадрите. Според Ангел Янчев обаче никой не се е родил научен, затова всички млади учители в СУ „Вела Благоева“ имат свой наставник, който им помага в процеса на работа.

„Имахме възможността да избираме измежду много кандидати през август и септември. Да се спрем на отличниците и тези оценки, които са получили по диплома, оказва се, че са много добре подплатени. Новоназначени учители имат наставник измежду старши учителския състав за няколко месеца. При нас, във „В. Благоева“, за една учебна година, тези старши учители получават допълнително възнаграждение, за да дообучат в конкретния училищен ред и в конкретните училищни правила“, каза директорът на СУ „Вела Благоева“ Ангел Янчев.

Всичко това е възможно заради доброто обезпечаване в средното образование през последните години, категоричен е той.

Оптимистичното на пръв поглед изказване на Ангел Янчев обаче е подплатено с факти. Още от началото на февруари в училището ще функционират 42 извънкласни дейности, включително по спорт, чужди езици и математика.