Виждат се все по-малко звезди нощем заради светлинното замърсяване

0
80
Виждат се все по-малко звезди нощем заради светлинното замърсяване

Проучване на организацията The Campaign to Protect Rural England (CPRE) насочва вниманието към един подценен проблем, а именно, че светлинното замърсяване се влошава, съобщава BBC.

Хората виждат все по-малко звезди нощем заради силно осветените райони. Но проблемът с прекомерното количество изкуствена светлина нощем не е само за красивите небесни гледки. Тя вреди на качеството на съня и влияе отрицателно на хората и животните.

Ситуацията се оказва без никакво подобрение спрямо последното подобно проучване преди 12 години. Изискването е било участниците да преброят звездите, които виждат в съзвездието Орион. Повече от половината от тях не виждат повече от 10 звезди в тази част на небосклона.

Според Кралската обсерватория в Грийнуич, човек с добро зрение трябва да може да преброи 40 звезди в Орион по време на ясна нощ. Само 2% от участвалите 2300 души в проучването, в различни краища на Англия, са могли да преброят повече от 30 звезди. Това се оказва и наполовина на резултатите от алтернативно проучване, направено през 2014 г.

„Светлината не се съобразява с граници. Безотговорната ѝ употреба може да я разпръсне на километри извън градове, постройки и магистрали“, казва Ема Марингтън от CPRE.

Организацията призовава властите да намалят интензивността на нощното осветление и рекламите, а гражданите да не държат външните лампи включени, когато спят или не ги използват. Така се уврежда общото благосъстояние на околната среда и обитателите ѝ.