pazitel_na_rodovata_pamet-nagradi51

Внучка на дългогодишен журналист спечели приза за пазител на родовата памет

Автор:
22 ное. , 2017  

Йоана Савова спечели първата награда в конкурса „Пазител на родовата памет“ , осъществен по инициатива на Държавен архив – Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“. Йоана, която в момента живее с родителите си в столицата, е внучка на дългогодишния кореспондент на БТА в Русе Стоян Русев, грабна наградата – мобилен телефон за снимка и историята „Спортуващите русенки в миналото”. В един от семейните албуми тя попаднала на снимка от 30-те години на миналия век, на която били запечатани облечени във волейболен екип дами. Заинтересувала се и открила, че една от волейболистките е леля на нейната прабаба. След това разказала историята, която й донесе първата в живота й награда за „разследваща журналистика“.

Втора награда – таблет, получи Преслав Николов за историята „Къде учат сегашните обущари“, с трета награда беше отличен Преслав Илиев за историята „Преплуване на голямата река“.

Наградите бяха връчени на специално тържество във фоайето на Доходното здание в навечерието на Деня на християнското семейство. Там е подредена и изложба с находките на младите пазители на родовата памет.

Началото на изследователската мисия беше поставено през пролетта на 2017 година. Инициаторите отправиха покана към учениците от 1 до 12 клас да намерят интересна семейна снимка и да я публикуват на специално създадена за конкурса страница във Фейсбук. Заедно със снимката, децата трябваше да напишат нейната история, като задължителното условие беше тя да е свързана с миналото на Русе. Любопитна подробност е, че освен русенчета, сред участниците имаше и деца от Емирство Кувейт и Република Финландия.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.