Военен преврат в Турция, Ердоган бяга от страната?

0
32
българите

Турски военни обявиха, че са свалили от власт президента Реджеп Ердоган и са поели контрола над страната, съобщава в. „Дейли телеграф”.

turkie-prevrat28В изявление на военните, прочетено по телевизия НТВ се казва, че върховенството на закона трябва да остане приоритет. „Властта в страната е напълно взета”, бе съобщено.

В страната е въведено военно положение, обяви телевизията. Военните се позовават на автократичното управление и нарасналия тероризъм. Държавната телевизия ТРТ е изключена от ефир.

Страната е под контрола на „мирен съвет”, който ще гарантира сигурността на населението, съобщи държавен ТВ-канал. В изявлението се казва, че демократичното и светското върховенство на закона е било подкопано от правителството на Ердоган.

Според държавната турска агенция „топгенералът на Турция е взет за заложник в генщаба на армията”, има и други заложници.

Според съобщение на MSNBC обаче, Ердоган е в самолет, отказва да кацне в Истанбул и се опитва да долети в Германия. Появи се съобщение, че Ердоган се е появил по телевизията чрез фейстайм в 0:35 ч.