електронното деклариране и внасяне на данъците

Все повече електронни декларации за доходите

Автор:
11 ян. , 2018  

Значително се увеличават подадените електронни декларации за доходите, съобщиха от НАП в Русе.

През първата седмица от началото на данъчната кампания в офиса на приходната агенция в крайдунавския град са получени 56 годишни данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ. От тях по интернет са изпратени с електронен подпис осем броя, а 21 броя – с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП. Останалите 27 са приети на гишетата в офиса.

От НАП припомнят, че задължение да подадат декларация имат всички физически лица, които са получили доходи по извънтрудови правоотношения през миналата година, както и работилите по граждански договор. Това трябва да направят и тези, които през миналата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и получилите доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април тази година. Най-лесно и бързо това става по електронен път с електронен подпис или с ПИК, който се издава за няколко минути безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до края на този месец, физическите лица могат да ползват и пет процента отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лева. Важно условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари тази година.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.